Facta, non verba!

media.jpg
 

Чи має повноваження податкова міліція?

Доволі неоднозначним стало питання повноважень податкової міліції після набрання чинності з 1 січня 2017 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Так, з одного боку податкова міліція (зокрема, підрозділ внутрішньої безпеки, працівники якого входять до складу податкової міліції) продовжують знаходитись у штаті Державної фіскальної служби України та виконувати свої повноваження, про що зазначає Перший заступник Голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

«Діяльність податкової міліції регламентується цілою низкою нормативних актів. Змінами до Податкового кодексу передбачено, що розділ 8 про податкову міліцію виключається, але пункт, який його виключає, вступає у дію тільки з моменту прийняття закону про новий орган. Бо не можна ліквідувати орган, не зрозумівши, що робити далі, не створивши щось нове», – наголосив Сергій Білан в ефірі телеканалу «112» (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/287023.html).

Такої ж самої позиції дотримується Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Южаніна Н.П. (лист Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 12.01.2017 № 04-27/10-1226).

Так, відповідно до листа № 04-27/10-1226, «зміни до пункту 61.3 статті 61, пункту 78.3 статті 78, пункту 344.1 статті 344, а також виключення розділу ХVIII2 «Податкова міліція» Податкового кодексу України щодо вказаних правовідносин набирають чинності з дня набрання чинності законом, який визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом якої є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє».

При цьому наразі є два альтернативні проекти – проект Закону про Фінансову поліцію №4228 від 15.03.2016, розроблений за участі членів Громадської Ради при Державній фіскальній службі України та внесений до ВР народними депутатами, а також альтернативний законопроект про створення служби фінансових розслідувань, який презентував Міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні комітету ВР з питань податкової та митної політики 22.02.2017.

З іншого боку, вже є окремі рішення про відмову у наданні дозволу на слідчі дії, у зв’язку з визнанням відсутності повноважень у цього органу (ухвала Дарницького районного суду м.Києва від 10.01.2017 в справі №753/63/17, ухвала Соснівського районного суду Черкаської області від 30.01.2017 в справі №712/946/17-к тощо).

Таким чином, позиція виконавчої та законодавчої гілок влади є зрозумілою, а от у судах є різна практика: як надавати дозволи на проведення слідчих дій, так і відмовляти на підставі відсутності законних повноважень.